Apteekki Merkos

KELA-KORVAUKSET


 
 

 

 

KELA-KORVAUKSET

 

 
  
 

 

Kelakorvauksen lääkkeista saa normaalisti suoraan apteekista. Asiakkaan omavastuu lääkkeen hinnasta
riippuu siitä, mihin korvausluokkaan lääke kuuluu.

 

 

Apteekki on maaliskuusta 2013 saakka voinut tarkistaa asiakkaan ajantasaiset Kela-korvaustiedot sähköisesti Kelasta. Asiakas saa siten lääkekorvaukset suoraan apteekista, vaikka Kela-korttia ei olisi mukana. Kela-kortti on kuitenkin hyvä aina esittää, sillä se nopeuttaa asiointia ja helpottaa sähköisen reseptin toimittamista.

Jos Kela-korttia ei ole mukana, tiedot voidaan katsoa sähköisesti asiakkaan suullisella suostumuksella, kun mukana on jokin muu tunnisteasiakirja (passi tai henkilökortti). Asiakas voi halutessaan kieltää tietojensa katsomisen ja hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

 


 

 

Kelan sivuilta www.kela.fi/asiointi voi tarkastella omia Kela-tietojaan. Sivuilta voi tarkistaa esimerkiksi kaikki maksetut korvaukset.
 
 
 

 

LÄÄKEKORVAUKSET
 

 

Lääkkeiden Kela-korvauksissa otettiin vuonna 2016 käyttöön alkuomavastuu. Alkuomavastuu koskee kaikkia yli 18-vuotiaita. Sitä aletaan soveltaa sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta.
 

Alkuomavastuun (50 euroa) täytyttyä Kela maksaa osan korvattavan lääkkeen hinnasta. Korvauksia voi saada lääkärin määräämistä lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista, joita käytetään pitkäaikaisen ihotaudin hoitoon.
 

Lääkekorvauksen saa suoraan apteekista. Nykyään apteekit tarkastavat asiakkaan oikeuden korvauksiin sähköisesti Kelan ylläpitämästä tietokannasta. Kysely tehdään aina, kun asiakas ostaa apteekista reseptilääkkeitä.
 
 

ALKUOMAVASTUU 50 EUROA


 • maksat reseptilääkkeesi kokonaan itse
  50 euroon asti

 • aletaan soveltaa sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta. Jos olet nuorempi, saat korvauksen normaalisti heti vuoden alusta alkaen, mikäli reseptilääkkeesi on korvattava.

 • kerryttää lääkkeiden vuosiomavastuuta

 • uusi alkuomavastuukausi alkaa aina vuoden vaihtuessaLÄÄKEKORVAUKSET ALKUOMAVASTUUN TÄYTYTTYÄ

 

 • korvattavista reseptilääkkeistä maksetaan lääkekorvausta

 • korvattavat lääkkeet kuuluvat kolmeen eri korvausluokkaan

 • peruskorvaus on 40 %

 • alempi erityiskorvaus on 65 %*

 • ylempi erityiskorvaus on 100 %*

 • ylempään erityiskorvausluokkaan kuuluvasta lääkkeestä maksat jokaisella asiointikerralla 4,50 euroa lääkettä kohden

   

Muut kuin insuliinia sisältävät diabeteslääkkeet siirtyivät vuoden 2017 alusta 100 %:n korvausluokasta 65 %:n korvausluokkaan. Näistä lääkkeistä asiakkaan itsensä maksama osuus on 35 % lääkkeen hinnasta 1.1.2017 alkaen. Insuliinia sisältävästä lääkkeestä asiakas saa jatkossakin 100 %:n erityiskorvauksen ja maksaa lääkkeestä 4,50 euron omavastuun.
 

* Kela-kortissasi on merkintä (kolminumeroinen luku), jos Sinulla on oikeus erityiskorvaukseen jossakin sairaudessa. Kela myöntää erityiskorvausoikeuden pitkäaikaisen ja vaikean sairauden hoidossa käytettäviin lääkkeisiin lääkärin lausunnon perusteella.


 

LÄÄKEKULUJEN VUOSIOMAVASTUU,
NS. LÄÄKEKATTO

 

 • 592,16 euroa vuonna 2022

 • lääkekulujen vuosiomavastuuseen lasketaan mukaan alkuomavastuu ja kaikki korvattavista lääkkeistäsi maksamasi omavastuut

 • lääkekulujen vuosiomavastuun ylityttyä maksat vain 2,50 euroa jokaisella asiointikerralla korvattavaa lääkettä kohden


Lääkekorvauslaskurilla voit selvittää lääkkeen hinnan ja omavastuusi.
Lääkekorvauslaskuri löytyy sivun alalaidasta ja
tästä.

 
Lisää tietoa lääkekorvausjärjestelmästä löydät
Kelan verkkopalvelusta.
LÄÄKEVAIHTO JA VIITEHINTA

 

Jos lääkärisi on määrännyt sinulle lääkkeen,
josta on saatavana edullisempia vastaavia rinnakkaisvalmisteita, apteekki kertoo siitä. Jos vaihdat lääkkeesi, omavastuusi jää pienemmäksi.
 

Viitehintajärjestelmän piiriin kuuluvat lääkkeet korvataan ryhmän viitehinnan mukaan. Sen ylittävä osuus jää kokonaan itse maksettavaksi.
 

Lääkkeiden hinnat ja lääkekorvaukset >


 

APTEEKKI MERKOS | MERKOKSENKATU 5 | 11710 RIIHIMÄKI


Puhelin: 010 321 4950 pvm/mpm | Fax 010 321 4956 pvm/mpm

E-mail: info@apteekkimerkos.fi

Siirry sivun alkuun