Apteekki Merkos

AJANKOHTAISTAAPTEEKKI MERKOS

AJANKOHTAISTA

 


HUOM! 

UUDET LAAJEMMAT AUKIOLOT:

MA-PE ............................ 7 - 21

LA .................................. 8 - 18

SU JA ARKIPYHINÄ ...... 10 - 18KOTIINKULJETUSPALVELU:

- Riihimäki ja lähiympäristö

- Epidemian aikana maksuton

- Soita p. 010 321 4950

- Seuraava kuljetuspäivä: ke 24.6.


SUOJUKSET JA KÄSIDESIT:

- Kirurgiset suu-nenäsuojukset

- Hengityssuojaimet (FFP2)

- Laadukkaat suojakäsineet

- Erittäin monipuolinen käsidesivalikoima
 


APTEEKKI MERKOS PALVELEE
EPIDEMIAN AIKANA: 

MAKSUTON KOTIINKULJETUS


Apteekki Merkos tarjoaa koronaepidemian aikana Riihimäen ja lähialueen asiakkaille mahdollisuuden saada puhelintilauksella resepti- ja itsehoitolääkkeet sekä myös muut valikoimissamme olevat tuotteet kotiovelle toimitettuina.


Kuljetuspalvelumme on epidemian aikana maksuton.


Tilauksen mukana tulee lasku, jotta tartuntavaaran vuoksi vältetään käteisen rahan ja maksukorttien käsittely. 


Apteekki Merkos ei veloita laskutuslisää.


Huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä ei voi tilata puhelimitse. 


Pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä (PKV-lääkkeitä) voi apteekki puhelintilauksen perusteella toimittaa enintään pienimmän markkinoilla olevan pakkauskoon.


JOS TARVITSET
KOTIINKULJETUKSEN,
TOIMI SEURAAVASTI:


1. Varaa valmiiksi seuraavat tiedot ulottuvillesi


- Henkilötiedot 

(Kela-, henkilö- tai ajokortti)

- Toimitusosoite

- Puhelinnumerosi

- Tiedot tilattavista lääkkeistä 

(nimi, vahvuus ja tarvittava määrä)


2. Soita Apteekki Merkokseen numeroon 

010 321 4950.

Puhelimessa kysymme sinulta tarvittavat tiedot ja kerromme toimitusajankohdan.


3. Saat lääketoimituksen kotiovellesi sovittuna aikana.


4. Toimituksen luovuttaja varmistaa henkilöllisyytesi Kela-, henkilö- tai ajokortista noudattaen mahdollisimman hyvin turvaväliä.


5. Maksu tilatuista tuotteista suoritetaan toimituksen mukana tulevalla laskulla, jonka voit maksaa verkkopankissa apteekin tilille.Välttääksesi ylimääräisen asiointikerran voit etukäteen varmistaa lääkkeesi saatavuuden (esim. syöpähoidon lääkkeet) soittamalla numeroon 010 321 4950.


Reseptintoimituspisteissämme ja kassoilla on suojapleksit ja käsidesiä asiointihygieniaa parantamassa sekä turvaväleistä muistuttavat tarrat lattiassa.


Lääkkeiden varastotilanne on apteekissamme hyvä. 


Myös suu-nenäsuojuksia, hengityssuojia sekä laaja valikoima käsidesiä on varastossamme.


Toivomme jokaisen ymmärtävän epidemian vakavuuden ja toimimaan omalta osaltaan vastuullisesti. 


Niin asiakkaidemme kuin henkilökuntamme terveys ja hyvinvointi on meille ensiarvoisen tärkeätä; yhdessä huolehdimme toistemme hyvinvoinnista! 


APTEEKKI MERKOKSEN
MUISTILISTA APTEEKKIASIOINTIIN
KORONAEPIDEMIAN AIKANA1.
On erittäin tärkeätä, että jokainen asiakkaamme noudattaa apteekkikäynnin suhteen annettuja viranomaissuosituksia sekä hyvää asiointihygieniaa.

2.
Pienennät omaa, muiden asiakkaiden ja apteekin henkilökunnan tartuntariskiä perusteellisella saippuakäsipesulla ennen ja jälkeen apteekkikäynnin; hyvä muistisääntö on pestä käsiä saippualla vähintään 20 sekunnin ajan, huolehdi myös kunnollisesta käsien kuivaamisesta.

3.
Noudata suositusten mukaista turvaväliä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan; lähikontaktien välttäminen avarassa asiakastilassamme on helppoa.

4.
Kiinnitä erityistä huomiota yskimishygieniaan apteekkiasioinnin aikana; jos sinua alkaa yskittää tai aivastuttaa, huomioi muut asiakkaat sekä henkilökunta kääntymällä muista poispäin ja yski/aivasta paperinenäliinaan tai hihaan.

5.
Suosi apteekissa asioidessasi korttimaksamista ja pyri välttämään mahdollisuuksien mukaan käteisen rahan käyttöä; hyödynnä monista pankkikorteista löytyvää lähimaksuvaihtoehtoa aina, kun se on mahdollista

6.
Vältä valintahyllyissämme olevien tuotteiden sekä pintojen turhaa ja ylimääräistä koskettelua mahdollisuuksien mukaan

7.
Pyydä mahdollisuuksien mukaan toinen henkilö asioimaan puolestasi, jos kuulut riskiryhmään tai olet flunssassa/muussa tarttuvassa taudissa

Reseptilääkkeitä tarvitessasi anna puolestasi asioivalle mukaan Kela-korttisi tai potilasohjeesi sekä tieto tarvitsemistasi lääkkeistä

Voit myös antaa puolestasi asioivalle sähköisen valtuuden Suomi.fi -verkkopalvelussa; sähköiseen valtuuttamiseen tarvitset valtuutettavan henkilön nimen ja henkilötunnuksen.

Kun olet antanut sähköisen valtuuden, puolestasi asioiva henkilö ei tarvitse Kela-korttiasi tai potilasohjettasi apteekissa käydessään; riittää, että hän todistaa oman henkilöllisyytensä, kertoo asioivansa puolestasi ja antaa henkilötunnuksesi.

Puolesta-asioinnin ongelmatilanteisiin saat Apteekki Merkoksesta tarvittaessa tapauskohtaisia lisäohjeita puhelimitse numerosta 010 321 4952.

8.
Lapsen lääkkeiden hakemiseen riittää, että huoltajalla on mukana oma henkilöllisyystodistus.

9.
Välttääksesi ylimääräisen asiointikerran voit etukäteen varmistaa lääkkeesi saatavuuden (esim. syöpähoidon lääkkeet) soittamalla Apteekki Merkoksen numeroon 010 321 4950.

11.
Voit soittaa meille myös, jos jokin asia lääkkeisiin tai lääkehoitoosi liittyen askarruttaa sinua; vastaamme mielellämme ja annamme lääkeinformaatiota numerossa 010 321 4950.

12.
Apteekki Merkos palvelee asiakkaansa poikkeustilanteesta huolimatta normaaliaukioloajoin
ma-pe 7-21, la 8-18, su 10-18,
ja lääkkeiden varastotilanne on apteekissamme hyvä.

13.
Niin asiakkaidemme kuin henkilökuntamme terveys ja hyvinvointi on meille ensiarvoisen tärkeätä! Yhdessä huolehdimme toistemme hyvinvoinnista!


#apteekkiasiointi #koronavirusepidemia #covid19 #muistilista #ohjeet #apteekkimerkos


 
Apteekki Merkos on laajat valikoimat ja aukiolot omaava apteekki.

Palvelemme joka päivä.

Meille on helppo tulla, vieressämme on runsaasti maksutonta ja kiekotonta pysäköintitilaa.

Avariin ja valoisiin tiloihimme on esteetön kulku. Tervetuloa palveltavaksemme!

 

TERVEYDEKSI! -LEHDEN
SYYSNUMERO
ON ILMESTYNYT

HAE OMA LEHTESI MAKSUTTA

APTEEKKI MERKOKSESTA
 Saat uunituoretta luotettavaa tietoa terveydestä, sairauksien hoidosta ja ennaltaehkäisystä, lääkkeistä ja niiden oikeasta käytöstä sekä apteekkipalveluista.

 

#terveydeksilehti #syysnumero #maksuton #apteekkimerkosPalauttamalla lääkejätteet apteekkiin, voit auttaa ympäristöä pienentämällä vaarallisen jätteen päätymistä luontoon.

Muovi on myös vaarallista päätyessään luontoon. Apteekki Merkoksessa asiakas voi itse valita, haluaako hän ostoksensa pakattaviksi muovi- tai paperipussiin; kumpikin vaihtoehto on asiakkaalle meillä maksuton.

Apteekki Merkos on mukana tukemassa luonnonsuojelutyötä; jokaisesta Perheteema-apteekkikassistamme tehdään lahjoitus Suomen luonnonsuojeluliiton metsiensuojelutyöhön.

Pussi on apteekkiostoksissa tarpeellinen asiakkaan tietosuojan turvaamiseksi, mutta siitä saa tietenkin myös kieltäytyä. 

Vinkki: Luontoa säästävin vaihtoehto on ottaa apteekkireissulle oma kestokassi mukaan!

 

https://vaarallinenjate.fi/2018/tiedote-vahenna-vaarallista-jatetta-valinnoillasi/

#euroopanjätteenvähentämisviikko #lääkejätteetapteekkiin #lääkkeeteivätkuuluvessanpönttöön #luonnonhyväksi #luonnonsuojelu #vähennämuovijätettä #vaarallinenjate


LÄÄKITYSHUOLIA?
APTEEKKI MERKOS AUTTAA.
 


Lääkityksen tarkistuspalvelu on osa
Apteekki Merkoksen palveluvalikoimaa, joka edistää lääkehoidon onnistumista ja lääkitysturvallisuutta. Apteekki Merkoksen kokonaishinta lääkityksen tarkistuspalvelulle on 40 €.

 

Lääkityksen tarkistuspalvelussa selvitämme
asiakkaan kokonaislääkityksen ja tarkistamme epätarkoituksenmukaiset päällekkäisyydet ja yhteensopimattomuudet. Lisäksi varmistamme lääkkeiden oikeat ottoajankohdat suhteessa ruokailuun, vuorokaudenaikaan ja muihin lääkkeisiin sekä teemme tarvittaessa huomioita esim.
lääkkeiden soveltuvuudesta iäkkäälle.

Palveluun kuuluu noin puoli tuntia kestävä tapaaminen farmaseutin tai proviisorin kanssa, jossa käsitellään asiakkaan tarpeiden mukaan esimerkiksi lääkehoidon oikeaa toteutusta. Asiakkaalla on mahdollisuus kysyä ja keskustella lääkkeistä ja niihin liittyvistä ongelmista tai huolista rauhallisessa ympäristössä. Tarkistuksesta annetaan kirjallinen yhteenveto, jonka avulla saatu neuvonta on helppo muistaa. Yhteenvedon voi tarvittaessa myös näyttää lääkärille.

Tarvitsemme tarkistusta varten tiedot käytössä olevista resepti- ja itsehoitolääkkeistä sekä luontaistuotteista, vitamiineista ja ravintolisistä. Voit tulostaa ennen lääkityksen tarkistuspalvelua täytettävän lääkelistan (pdf) tästä. Tallenna lista koneellesi ennen täyttämistä. Jos haluat täyttää listan käsin, voit tulostaa lomakkeen ennen täyttämistä tai vaihtoehtoisesti noutaa sen apteekistamme.


Apteekki Merkos on laajat aukiolot omaava apteekki. Olemme avoinna joka päivä
kauppakeskuksen auki ollessa.

Meille on helppo tulla, vieressämme on runsaasti maksutonta ja kiekotonta pysäköintitilaa, avariin ja valoisiin tiloihimme on esteetön kulku.
 
Tervetuloa palvelevaan Apteekki Merkokseen!

 
 

MA-PE ............................. 7 - 21

LA ................................... 8 - 18

SU JA ARKIPYHINÄ ....... 10 - 18


 

 

LOMALÄÄKEKAAPIN MUISTILISTAVinkit loma-ajan lääkekaapin päivittämiseen Apteekki Merkoksesta❣️

🌿�������������� Hyvin varustettu mökin lääkekaappi poistaa kesästä monta murhetta. Käytä siis hetki aikaa ja tarkista loma-ajan lääkekaapin sisältö. Löytyykö aineksia haavanhoitoon, muistitko allergiat?

🌿�������������� Tarkista muistilistasta, mitä hoitotarpeita mökille mukaan!

🌿�������������� Lomamökin rauhaan vetäytymiselle kannattaa antaa kaikki mahdollisuudet, ja siksi on hyvä varautua myös erilaisiin haavereihin ja vaivoihin.

🌿�������������� Mökin – tai asuntoauton tai veneen – lääkekaappi kannattaa laittaa kuntoon hyvissä ajoin etukäteen.

🌿�������������� Vaikka matka apteekkiin olisi lyhytkin, se tuo kuitenkin harmillisen katkon siihen ihanaan vetäytymiseen.

🌿�������������� Muista myös säilyttää lääkkeet oikein ja viedä vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.


🌸�������������� Vältä auringon polttama iho

🌿�������������� Kesällä lääkekaappiin on hyvä varata kunnollinen määrä aurinkovoiteita. Ihoja on erilaisia samassa perheessäkin, saati mökkivieraiden joukossa.

🌿�������������� Varaa lääkekaappiin siis sekä korkean, 30–50 suojakertoimen aurinkovoiteita että kevyempiä, 20–25 suojakertoimen voiteita.

🌿�������������� Muista, että lapsilla suojakertoimen pitää aina olla yli 50. Lapsille kannattaa ostaa juuri lapsille suunniteltuja aurinkovoiteita. Lapsille on saatavilla myös fysikaalisia aurinkosuojia, joissa suojan auringon poltolta tuo esimerkiksi sinkki.

🌿�������������� Vanhentuneiden aurinkovoiteiden varaan ei kannata laskea. Aurinkovoiteet säilyvät noin vuoden avaamisen jälkeen. Niiden muuttunut koostumus kielii vanhenemisesta.


🌸�������������� Hyönteisten pistot, käärmeen purema ja allergiat

🌿�������������� Moni saa kutiavaa ihottumaa esimerkiksi hyttysen pistoista. Paukamiin voi laittaa hydrokortisonivoidetta, joka on ehdoton hankinta kesän lääkekaappiin.

🌿�������������� Hydrokortisoni sopii myös ensiavuksi palaneelle iholle.

🌿�������������� Itikoiden pistot ovat suurimmalle osalle vaarattomia. Ampiaisen pisto sen sijaan voi olla vaarallisempi juttu. Niitä varten lääkekaapissa on hyvä olla hydrokortisonitabletteja.

🌿�������������� Kylmäpakkaus puolestaan voi lievittää kipua – ja kylmäpakkaus on muutenkin järkevä ostos kesän lääkekaappiin.

🌿�������������� Ampiaisen pistokohtaa tulee tarkkailla, ja esimerkiksi voimakkaan turvotuksen takia on lähdettävä lääkäriin.

🌿�������������� Kyynpureman takia taas pitää lähteä lääkäriin välittömästi, eikä purema-alueeseen saa koskea. Ensiapuna voi käyttää hydrokortisonitabletteja.

🌿�������������� Moni tarvitsee kesällä myös allergialääkkeitä, kuten antihistamiineja. Antihistamiinit ovat myös ystävällinen tapa varautua mökkivieraisiin, jotka saattavat reagoida allergisesti juuri sinun mökkisi luontoon.

🌿�������������� Jos joku mökillä oleilijoista kärsii vakavampioireisesta allergiasta, hänelle määrätyt lääkkeet tulee ehdottomasti muistaa pakata mukaan mökkitavaroihin!


🌸�������������� Hus, kipu, haavat ja punkit!

🌿�������������� Kuukautiskivut tai päänsärky voivat yllättää myös lomalla. Lomalääkekaappiin kannattaakin ostaa myös ibuprofeenia ja parasetamolia. Niillä voi helpottaa oloa silloinkin, jos flunssa iskee kesken loman.

🌿�������������� Kesäloma on usein haaverialtista aikaa. Kesän lääkekaapin ehdottomia varusteita ovat siksi laastarit, rakkolaastarit, sideharso sekä pienet sakset.

🌿�������������� Myös desinfiointiaine on välttämätön haavojen puhdistamiseen varsinkin kesähelteillä. Ja oiva apu naarmujen ja ihotulehdusten hoitoon on iholle siveltävä tai ripoteltava lääkevoide tai -puuteri. Puuterimuoto sopii hyvin vetistävien haavojen hoitoon.

🌿�������������� Lääkekaappiin on hyvä varata tavallisten pinsettien lisäksi myös punkkipihdit, joilla punkin saa tehokkaasti pyöräytettyä irti. Muista myös desinfioida iho punkin irrottamisen jälkeen.


🌸�������������� Varaudu vatsanpuruihin ja myrkytyksiin

🌿�������������� Erilaiset vatsavaivat eivät nekään katso aikaa eikä paikkaa – ja kuka haluaa lähteä vatsanväänteissä ajamaan kohti lähintä apteekkia? Varaa kesän lääkekaappiin siis ainakin ripulilääkettä.

🌿�������������� Joskus lapset syövät syömäkelvottomia asioita, esimerkiksi myrkyllisiä luonnonmarjoja. Mahdollisten myrkytysten takia lääkekaapissa on hyvä olla lääkehiiltä. Muista kuitenkin, ettei lääkehiili sovi käytettäväksi kaikissa myrkytystapauksissa. Ennen lääkehiilen käyttämistä on hyvä soittaa esimerkiksi Myrkytystietokeskukseen.

🌿�������������� Myös käsidesi on järkevä hankinta varsinkin matkailuautoihin, veneisiin sekä sellaisille mökeille, joissa ei ole juoksevaa vettä. Ja hyvä sitä on varata mukaansa muutenkin.


🌸�������������� Vanhentuneet lääkkeet apteekkiin hävitettäviksi

🌿�������������� Lääkkeet eivät ole ikuisia. Mökin tai veneen lääkekaappi kannattaakin tarkastaa aina ennen kesää.

🌿�������������� Lääkkeet, joiden päivämäärä on vanhentunut, pitää viedä apteekkiin. Siellä huolehditaan niiden turvallisesta hävittämisestä. Lisää tietoa lääkkeiden oikeasta hävittämisestä löydät täältä.

🌿�������������� Ympäristöä voi muistaa myös lajittelemalla tyhjät lääke- ja itsehoitopakkaukset oikein. Niitä ei kannata heittää noin vain lajittelemattomina sekajätteisiin.


🌸�������������� Näin lääkkeet säilyvät parhaiten

🌿�������������� Muistathan, että monet lääkkeet eivät kestä lämpötilojen ja kosteuden vaihteluja tai valoa.

🌿�������������� Lääkkeet säilyvät parhaiten 15–20 asteessa ja alkuperäispakkauksessaan. Ne eivät siis saa altistua esimerkiksi pakkaselle.

🌿�������������� Jos lääkkeitä ei ole säilytetty talven aikana oikein, ne kannattaa vaihtaa uusiin.

🌿�������������� Fiksuinta onkin ottaa lääkekaapin tarvikkeet kesän lopulla mukaan kotiin, jos mökki on talvisin kylmä eikä lainkaan käytössä. Niin ei synny turhaa lääkejätettä.


🌸�������������� Kesämökin lääkekaapin muistilista

✅ Tulehduskipulääkettä ja parasetamolia
✅ Aurinkovoide korkealla suojakertoimella
✅ Desinfiointiaine
✅ Voide tai puuteri ihotulehduksiin ja naarmuihin
✅ Monenkokoisia laastareita ja sideharsoa
✅ Hydrokortisonivoide
✅ Hydrokortisonitabletteja
✅ Ripulilääkettä, närästyslääkettä, lääkehiiltä
✅ Antihistamiineja
✅ Kylmäpusseja, kylmägeeliä
✅ Pinsetit ja pienet sakset, punkkipihdit
✅ Käsihuuhde
✅ Kuumemittari
✅ Puuduttavia korvatippoja lapsille

(Teksti: Emmi Maaranen, itsehoitoapteekki.fi)

🌿�������������� Apua lääkekaapin tuotteiden valitsemiseen saat Apteekki Merkoksesta!

#lääkekaappi #muistilista #kesämökki #lomaapteekki#turvallistalomaa #itsehoitoapteekki #apteekkimerkos


 

 Kesällä sattuu ja tapahtuu‼️😲�������🩸�������

🩸������� Onneksi pienet naarmut saa yleensä hoidettua kuntoon kotikonstein

🩸������� Ensin puhdistus Asept-liuoksella, sitten sopiva laastari päälle ja taas mennään!

🩸������� Antiseptisen Asept-liuoksen, Asept-haavanhoitotuotteet sekä neuvot erilaisten haavojen hoitoon saat Apteekki Merkoksesta❣️

🩸������� Asept-sarjan tuotteet ovat kotimaisia avainlipputuotteita 🇫�������🇮�������

#asept #laastarit #haavanhoitotuotteet #antiseptinenliuos #antiseptinensuihke #haavanhoito #kotimainen🇫�������🇮������� #avainlipputuote🇫�������🇮������� #apteekkimerkos
LEMMIKKIEN MADOTUS

Suomessa on suhteellisen hyvin vältytty erilaisilta sisäloisilta, eikä viimeisimpien tutkimusten mukaan suomalaisilla koirilla myöskään esiinny niin paljon sisäloisia, kuin aikaisemmin luultiin.

Maantieteellisesti olemme eristyneitä ja ilmasto on matojen kannalta epäsuotuisa. Uusia uhkia tuovat kuitenkin ilmaston lämpeneminen, matkustus
ja koirien maahantuonti.

Pääsääntöisesti Suomessa esiintyy kolme erilaista matoa, joista tavallisimmat ovat suolinkainen ja hakamato. Jos ruokavalioon sisältyy raaka kala, on olemassa myös leveän heisimadon vaara.

Matolääkkeen kohdalla kannattaa yleissääntönä olla valitsematta liian laajakirjoista valmistetta, jotta vältettäisiin vastustuskykyisten matokantojen kehittyminen.

 

_______________________________________________

 

MADOTUSOHJEETKAIKKI ULKOKISSAT

sekä
SISÄKISSA, joka syö pakastamatonta raakaa kalaa/lihaa tai asuu lapsiperheessä tai muiden eläinten kanssa


 • Madotus vähintään
  2 kertaa vuodessa

 • Lapsiperheessä asuvan kissan
  madotus 4 kertaa vuodessa

 • Lääkevaihtoehtoja mm. AXILUR,
  DRONTAL tai FLUBENOLSISÄKISSA joka syö keitettyä tai teollisesti valmistettua ruokaa

 • Madotus 1-2 kertaa vuodessa

 • Lääkevaihtoehtoja mm. DRONCIT tai
  MIRRIX


PERHEKOIRA, jota ulkoilutetaan hihnassa ja pääasiassa syö teollisesti valmistettua tai keitettyä ruokaa

 • Madotus keväisin ja syksyisin

 • Lääkevaihtoehtoja mm. CANEX
  tai mahdollisesti
  DRONTAL COMP / CAZITEL


KAIKKI METSÄSTYSKOIRAT sekä
KOIRAT, jotka nauttivat pakastamatonta /raakaa lihaa tai asuvat lapsiperheessä tai kennelissä


 • Madotus mielellään 4-8 kertaa vuodessa

 • Lääkevaihtoehtoja mm. AXILUR tai
  FLUBENOLKAIKKI KOIRAT

 • Madotus edellisten lisäksi myös ennen rokotusta ja ennen viemistä koirahoitolaanTutustu huolellisesti valmisteiden käyttöohjeisiin ennen käyttöä.

 

 
 

 

PUNKIT ELI PUUTIAISET

 

Puutiaiset ovat Suomessa erittäin yleisiä Ahvenanmaalla ja saaristoalueella, mutta niitä esiintyy koko Etelä- ja Keski-Suomessa; pohjoinen esiintymisraja kulkee Oulu-Joensuu -linjalla.
 


 

 • Ovat aktiivisia huhti-toukokuusta loka-marraskuuhun asti
 • Elävät ja liikkuvat eniten kostean aluskasvillisuuden joukossa, josta ne tarttuvat esimerkiksi ohikulkevan ihmisen jalkoihin

 
TORJUNTA

 • Suojaava vaatetus
 • Punkkikarkotteiden käyttö sekä ihmisilä että lemmikkieläimillä
 • Vaatteiden ja ihon tarkastus
 • Lemmikkieläinten tarkastus

 

PUNKIT IHMISESSÄ

Tavallisimpia paikkoja punkinpuremalle ovat polvitaipeet, nivusseutu, genitaalialue, nilkat, varpaanvälit, pään ja niskan seutu, hiuspohja, korvantaustat tai jopa korvakäytävä.

PUNKIN IRROTUS

Suositeltavinta on poistaa punkki mekaanisesti esim. punkkipihdeillä. Näillä tartutaan punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja punkin poisto tehdään ruuvaavalla liikkeellä. Puremakohdan voi puhdistaa desinfektioaineella.

PUNKIT TAUTIEN VÄLITTÄJINÄ

Puutiaisen pureman seurauksena voi Suomessa sairastua lähinnä kahteen tautiin, Lymen borrelioosiin (LB) tai puutiaisaivokuumeeseen (TBE, tick borne encephalitis).

 • TBE:n voi saada lyhyenkin ajan kiinnittyneestä punkista
 • Borrelioositartunnan riski yleensä kasvaa merkittävästi vasta jos kiinnittymisaika on ollut useita tunteja tai vuorokauden

LYMEN BORRELIOOSI

Borrelia voi aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin. Itämisaika punkinpuremasta ensioireisiin on 3-32 vuorokautta. Noin puolella tartunnan saaneista punkinpureman alueelle kehittyy punoittava, laajeneva ihottuma (erythema migrans), joka on tyypillisesti ympyrämäinen, mutta voi olla muunkin muotoinen. Toisaalta taudin varhaisvaihe voi olla oireeton tai siihen liittyy vain flunssankaltaisia yleisoireita.

Hoitamattomana borrelioosi voi johtaa myöhäisborrelioosiin, jossa on hyvin monenlaisia oireita ihossa, hermostossa, nivelissä tai sydämessä.

Jos epäilee tartuntaa, on syytä mennä heti lääkäriin. Borrelioosi hoidetaan mikrobilääkkeillä kahden-kolmen viikon kuurina. Myöhäisvaiheen borrelioosin hoito on pitempikestoisempi.

PUUTIAISAIVOKUUME

Yleensä noin viikon kuluttua punkin puremasta potilaalla on kuumeilua ja epämääräistä pahaa oloa ja sairauden tunnetta. Tämä vaihe kestää yleensä noin 4-7 päivää ja valtaosa infektioista päättyy tähän.

Noin viikon (3-21 vuorokauden) kuumeettoman jakson jälkeen 20-30 % sairastuneista saa varsinaisen aivokuumeen. Aivokuumejakson aikana potilaalla on kuumetta, päänsärkyä, niskajäykkyyttä, valon arkuutta, pahoinvointia ja mahdollisesti muita neurologisia oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kouristuksia tai halvausoireita.

Suomessa todetaan vuosittain noin 10-40 puutiaisaivokuumetapausta. Punkeista vajaa prosentti kantaa TBE-virusta. Puutiaisaivokuumetta esiintyy Suomessa erityisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokotteen avulla, johon tarvitaan lääkärin resepti.

 

 
 

 

AMPIKYY 50 MG 3 TABL

 

HYDROKORTISONI

 
 

 

 • Ensiavuksi kyykäärmeenpureman sekä ampiaisen- ja mehiläisenpiston aiheuttamiin reaktioihin
   

 • Kyykäärmeenpureman saanut potilas kuuluu
  lääkärin jatkohoitoon
   

 • Lääkettä ei ole tarkoitettu
  pitkäaikaiseen käyttöön
  eikä tavallisten allergiaoireiden hoitoon


 

Tutustu täältä huolellisesti pakkausselosteeseen
ennen valmisteen käyttöäMyyntiluvan haltija/valmistaja: Vitabalans Oy

 


VARAUDU KYYN PUREMAAN ENNAKOLTA

 

KYYN PUREMA JA AMPIAISEN PISTO IHMISELLÄ
 
 

 • Tyypillisesti purema-alue turpoaa, aristaa ja ihon väri muuttuu

   

 • Oireina voi olla oksentelua, ripulia, päänsärkyä,
  joskus myös tajunnan häiriöitä

   

 • Nopeasti etenevät vakavat oireet, kuten kurkunpään turvotus
  ja hengenahdistus ovat merkki allergisesta reaktiosta

   

 • Purema on vaarallisempi lapselle kuin aikuiselle, mutta lääkärin arvioitavaksi on aikuisenkin syytä hakeutua
  aina kyyn pureman saatuaan

   

 • Jos kyyn purema on raajassa, se kannattaa lastoittaa
  ja välttää raajan liikuttamista asettamatta raajaa
  kuitenkaan kohoasentoon

   

 • AMPIKYYtä kannattaa käyttää kyynpureman ensiapuna;
  tutustu pakkausselosteeseen huolellisesti
  ja tarkista iänmukainen annostus

   

 • Tulehduskipulääkkeitä ei suositella otettavaksi kyynpureman oireisiin munuaisvaurion mahdollisuuden vuoksi,
  ne myös voimistavat myrkyn aiheuttamia hyytymishäiriöitä

   

 • Kyyn puremaan liittyy paitsi infektion myös jäykkäkouristuksen mahdollisuus, joten kannattaa varmistaa, että kaikkien perheenjäsenten rokotukset ovat ajan tasalla

   

 • Myös ampiaisen tai mehiläisen piston aiheuttamaa
  allergista reaktiota voi helpottaa AMPIKYYllä

   

 
 
 

KYYN PUREMA TAI AMPIAISEN PISTO KOIRALLA
 

 

 • Koirille kyyn purema voi aiheuttaa rajuja maksa-
  ja munuaisvaurioita; kyyn myrkky on koiralle
  vaarallisempaa kuin ihmiselle tai kissalle

   

 • Tutki koira mahdollisen kyyn pureman varalta, jos se luonnossa juoksentelun jälkeen on uneliaan oloinen ja voimaton: puremakohta on usein turvoksissa ja kipeä
  ja puremajälki on usein nähtävissä

  (kaksi 4 mm:n etäisyydellä toisistaan olevaa pistojälkeä)

   

 • AMPIKYYn tai muiden kyytablettien sisältämän kortisonin antamista ei nykyään suositella kyynpureman hoidossa koirille eikä muillekaan eläinlajeille;
  kortisonia suositellaan annettavaksi koiralle
  ainoastaan tilanteissa, joissa hengitysteiden
  alueelle osunut kyyn purema uhkaa turvottaa
  hengitystiet umpeen

 • Eläimen saamat oireet ja niiden määrä riippuvat puremakohdasta ja kyyn erittämän myrkyn määrästä

   

 • Tärkeintä on aluksi keskittyä koiran liikkumisen rajoittamiseen; kanna koiraa, jos vain mahdollista sekä ota viivyttelemättä yhteyttä eläinlääkäriin ja sovi koirasi viemisestä eläinlääkärille; hyvästä ennusteesta huolimatta kyyn purema koiralla on aina hätätapaus

   

 • Ampiaisen tai mehiläisen pistoon voi koirallekin antaa AMPIKYYtä eläinlääkärin antaman annostusohjeen mukaan
   
   

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim; Eläinlääkäriin.fi; SEY ry

 

 
 

 

KOTIEN JA KESÄMÖKKIEN LÄÄKEKAAPIT KUNTOON
 

Lääkekaapin sisältö on hyvä tarkistaa pari kertaa vuodessa. Tällöin huomaa lääkevalikoiman puutteet ja samalla vanhentuneet lääkkeet tulee siivottua pois. On hyvä muistaa päivittää myös auton/veneen ensiapulaukku sekä lemmikkien tarvikkeet.Turvallisin paikka lääkkeiden säilyttämiseen on lukollinen lääkekaappi. Lääkekaappia ei pidä sijoittaa kosteaan tilaan, kuten kylpyhuoneeseen, sillä lääkkeet ovat arkoja kosteudelle.KODIN LÄÄKEKAAPIN VARUSTAMINENKotiin kannattaa varata yleisimpiä itsehoitolääkkeitä ja sidetarpeita äkillisten tapaturmien ja oireiden hoitoon. Lääkekaappi varustetaan oman perheen tarpeiden mukaan henkilökohtaisia reseptilääkkeitä ja lemmikkieläinten lääkkeitä unohtamatta. Autamme tässä mielellämme, sillä esimerkiksi kipu- ja kuumelääke on aina valittava yksilöllisesti. Myös elämäntavat ja harrastukset vaikuttavat lääkekaapin sisältöön. Kun lääkekaappi on varustettu huolellisesti kerran, on sitä myös jatkossa helppoa ylläpitää.


Lääkkeet säilytetään alkuperäispakkauksissa, joista voi aina varmistaa lääkkeen nimen, oikean annostuksen ja käyttötarkoituksen.


Jos pakkauksessa ei ole mainittu erikseen säilytyslämpötilaa, niin lääke säilytetään aina huoneenlämmössä (alle +25 C). Viileässä (+8-15 C) tai kylmässä (+2-8 C) säilytettävien lääkkeiden paikka on jääkaapissa. On kuitenkin varottava, etteivät lääkkeet pääse jäätymään, sillä sitä ne eivät yleensä kestä.

Pakkasen ja jäätymisvaaran vuoksi ei lääkkeitä pitäisi säilyttää kesämökilläkään talven yli. Kylmillään olevassa mökissä lääkkeet pilaantuvat helposti kosteuden ja suurten lämpötilavaihteluiden vuoksi. Kesämökin lääkekaappi kannattaa siis tarkistaa ajan tasalle aina lomakauden alkaessa ja vastaavasti viedä lääkkeet pois mökkeilykauden päättyessä.

Seuraavaa muistilistaa voi käyttää apuna varustettaessa kodin tai kesämökin lääkekaappia:

SÄRKY JA FLUNSSA

 • särky- ja kuumelääke sekä lapsille että aikuisille
 • nenäsumutteet ja -tipat tukkoisuuteen
 • yskänlääke ja kurkkutabletit karhealle kurkulle
 • kuumemittari


VATSAVAIVAT

 • maitohappobakteerivalmiste tasapainottamaan vatsan toimintaa
 • ripulitabletit, ripulijuomajauhe nestetasapainon ylläpitämiseen
 • närästyslääke
 • ummetuslääke


ALLERGISET OIREET

 • hydrokortisonivoide
 • antihistamiini
 • silmätipat ja kortisoninenäsumute tarvittaessa


HAAVANHOITO

 • <
Siirry sivun alkuun