Apteekki Merkos

AJANKOHTAISTAAPTEEKKI MERKOS

AJANKOHTAISTA

  

APTEEKKI MERKOKSEN
POIKKEUSAUKIOLO
KORONAVIRUKSEN RISKIRYHMILLE:

MA - PE .......................... 7 - 8
 


 

APTEEKKI MERKOS PALVELEE 

EPIDEMIAN AIKANA: 

MAKSUTON KOTIINKULJETUS JA

OMA AUKIOLO RISKIRYHMILLE


Apteekki Merkos tarjoaa koronaepidemian aikana Riihimäen ja lähialueen asiakkaille mahdollisuuden saada puhelintilauksella resepti- ja itsehoitolääkkeet sekä myös muut valikoimissamme olevat tuotteet kotiovelle toimitettuina.


Kuljetuspalvelumme on epidemian aikana maksuton.


Tilauksen mukana tulee lasku, jotta tartuntavaaran vuoksi vältetään käteisen rahan ja maksukorttien käsittely. 


Apteekki Merkos ei veloita laskutuslisää.


Huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä ei voi tilata puhelimitse. 


Pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä (PKV-lääkkeitä) voi apteekki puhelintilauksen perusteella toimittaa enintään pienimmän markkinoilla olevan pakkauskoon.


JOS TARVITSET KOTIINKULJETUKSEN, 

TOIMI SEURAAVASTI:


1. Varaa valmiiksi seuraavat tiedot ulottuvillesi


- Henkilötiedot 

(Kela-, henkilö- tai ajokortti)

- Toimitusosoite

- Puhelinnumerosi

- Tiedot tilattavista lääkkeistä 

(nimi, vahvuus ja tarvittava määrä)


2. Soita Apteekki Merkokseen numeroon 

010 321 4950.

Puhelimessa kysymme sinulta tarvittavat tiedot ja kerromme toimitusajankohdan.


3. Saat lääketoimituksen kotiovellesi sovittuna aikana.


4. Toimituksen luovuttaja varmistaa henkilöllisyytesi Kela-, henkilö- tai ajokortista noudattaen mahdollisimman hyvin turvaväliä.


5. Maksu tilatuista tuotteista suoritetaan toimituksen mukana tulevalla laskulla, jonka voit maksaa verkkopankissa apteekin tilille. 
APTEEKKI MERKOKSEN

POIKKEUSAUKIOLO RISKIRYHMILLE

MA-PE KLO 7-8


Jos kuulut riskiryhmään ja sinun on syystä tai toisesta silti aivan välttämätöntä asioida itse apteekissa epidemian aikana, turvallisin asiointiaika on Apteekki Merkoksen tarjoama poikkeusaukiolo riskiryhmille ma-pe klo 7-8.


Tuolloin on myös K-Citymarket Riihimäki avoinna riskiryhmille.


Välttääksesi ylimääräisen asiointikerran voit etukäteen varmistaa lääkkeesi saatavuuden (esim. syöpähoidon lääkkeet) soittamalla numeroon 010 321 4950.


Reseptintoimituspisteissämme ja kassoilla on suojapleksit sekä käsidesiä asiointihygieniaa parantamassa.


Lääkkeiden varastotilanne on apteekissamme hyvä. Myös käsidesiä on hyvin varastossamme.


Toivomme jokaisen ymmärtävän epidemian vakavuuden ja toimimaan omalta osaltaan vastuullisesti. 


Niin asiakkaidemme kuin henkilökuntamme terveys ja hyvinvointi on meille ensiarvoisen tärkeätä! Yhdessä huolehdimme toistemme hyvinvoinnista! 


Riskiryhmiin kuuluvat muun muassa yli 70-vuotiaat, pitkäaikaissairaat kuten sydänsairaat, syöpäsairaat ja heikon vastustuskyvyn omaavat sekä keuhkosairauksia potevat (kuten astmaatikot).


#
poikkeusaukiolo
#riskiryhmät #yli70vuotiaat #koronavirus #covid19 #KcitymarketRiihimäki #apteekkimerkos

APTEEKKI MERKOKSEN
MUISTILISTA APTEEKKIASIOINTIIN
KORONAEPIDEMIAN AIKANA1.
On erittäin tärkeätä, että jokainen asiakkaamme noudattaa apteekkikäynnin suhteen annettuja viranomaissuosituksia sekä hyvää asiointihygieniaa.

2.
Pienennät omaa, muiden asiakkaiden ja apteekin henkilökunnan tartuntariskiä perusteellisella saippuakäsipesulla ennen ja jälkeen apteekkikäynnin; hyvä muistisääntö on pestä käsiä saippualla vähintään 20 sekunnin ajan, huolehdi myös kunnollisesta käsien kuivaamisesta.

3.
Noudata suositusten mukaista vähintään metrin turvaväliä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan; lähikontaktien välttäminen avarassa asiakastilassamme on helppoa.

4.
Kiinnitä erityistä huomiota yskimishygieniaan apteekkiasioinnin aikana; jos sinua alkaa yskittää tai aivastuttaa, huomioi muut asiakkaat sekä henkilökunta kääntymällä muista poispäin ja yski/aivasta paperinenäliinaan tai hihaan.

5.
Suosi apteekissa asioidessasi korttimaksamista ja pyri välttämään mahdollisuuksien mukaan käteisen rahan käyttöä; hyödynnä monista pankkikorteista löytyvää lähimaksuvaihtoehtoa aina, kun se on mahdollista

6.
Vältä valintahyllyissämme olevien tuotteiden sekä pintojen turhaa ja ylimääräistä koskettelua mahdollisuuksien mukaan

7.
Pyydä mahdollisuuksien mukaan toinen henkilö asioimaan puolestasi, jos kuulut riskiryhmään tai olet flunssassa/muussa tarttuvassa taudissa

Reseptilääkkeitä tarvitessasi anna puolestasi asioivalle mukaan Kela-korttisi tai potilasohjeesi sekä tieto tarvitsemistasi lääkkeistä

Voit myös antaa puolestasi asioivalle sähköisen valtuuden Suomi.fi -verkkopalvelussa; sähköiseen valtuuttamiseen tarvitset valtuutettavan henkilön nimen ja henkilötunnuksen.

Kun olet antanut sähköisen valtuuden, puolestasi asioiva henkilö ei tarvitse Kela-korttiasi tai potilasohjettasi apteekissa käydessään; riittää, että hän todistaa oman henkilöllisyytensä, kertoo asioivansa puolestasi ja antaa henkilötunnuksesi.

Puolesta-asioinnin ongelmatilanteisiin saat Apteekki Merkoksesta tarvittaessa tapauskohtaisia lisäohjeita puhelimitse numerosta 010 321 4952.

8.
Lapsen lääkkeiden hakemiseen riittää, että huoltajalla on mukana oma henkilöllisyystodistus.

9.
Jos kuulut riskiryhmään ja sinun on syystä tai toisesta silti aivan välttämätöntä asioida itse apteekissa epidemian aikana, on se turvallisinta riskiryhmille varaamamme ylimääräisen aukiolon aikana arkisin
MA-PE KLO 7-8;
tuolloin on myös K-Citymarket Riihimäki avoinna riskiryhmille.

10.
Välttääksesi ylimääräisen asiointikerran voit etukäteen varmistaa lääkkeesi saatavuuden (esim. syöpähoidon lääkkeet) soittamalla Apteekki Merkoksen numeroon 010 321 4950.

11.
Voit soittaa meille myös, jos jokin asia lääkkeisiin tai lääkehoitoosi liittyen askarruttaa sinua; vastaamme mielellämme ja annamme lääkeinformaatiota numerossa 010 321 4950.

12.
Apteekki Merkos palvelee asiakkaansa edelleen poikkeustilanteesta huolimatta normaaliaukioloajoin
ma-pe 8-20, la 8-17, su 11-18,
ja lääkkeiden varastotilanne on apteekissamme hyvä.

13.
Niin asiakkaidemme kuin henkilökuntamme terveys ja hyvinvointi on meille ensiarvoisen tärkeätä! Yhdessä huolehdimme toistemme hyvinvoinnista!


#
apteekkiasiointi
#koronavirusepidemia #covid19 #muistilista #ohjeet #apteekkimerkos

 
 

Apteekki Merkos on laajat valikoimat ja aukiolot omaava apteekki.

Palvelemme joka päivä kauppakeskuksen aukiolopäivinä.

Meille on helppo tulla, vieressämme on runsaasti maksutonta ja kiekotonta pysäköintitilaa.

Avariin ja valoisiin tiloihimme on esteetön kulku. Tervetuloa palveltavaksemme!

 


HOT HONEY KIDS

HUNAJAJUOMAA YSKÄISELLE JA NUHAISELLE PIKKUPOTILAALLE

 

 

Flunssaan liittyy usein nuhaa ja yskää. Yskä haittaa lapsen nukkumista, syömistä ja leikkimistä ja valvottaa yöllä vanhempia.
 

Riittävä juominen on erittäin tärkeää flunssaiselle lapselle ja takaa sen, että nestetasapaino ja limakalvot pysyvät kunnossa. Lämmin juotava helpottaa lisäksi tukkoista oloa.
 
Yskänlääkkeitä ei enää suositella lapsille tehottomuuden ja mahdollisten haitallisten sivuvaikutusten vuoksi. Käypä hoito -suosituksen mukaan yli 1-vuotiaille lapsille voi antaa hunajaa hillitsemään yskää*.

 

HYVÄNMAKUINEN HOT HONEY KIDS


Hot Honey Kids -juomajauhe on kotimainen, erityisesti lapsille suunniteltu valmiste. Se sisältää kuivattua hunajaa ja lapsille sopivat määrät C-vitamiinia ja sinkkiä.

 
C-vitamiini ja sinkki tehostavat hunajan vaikutusta, sillä ne edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja lisäävät vastustuskykyä.
 
Juomaa nautitaan 1-3 kertaa päivässä. Juomaa kannattaa antaa lapselle viimeiseksi illalla noin 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Lämmin juoma helpottaa oloa, lapsi nukkuu rauhallisemmin ja vanhemmatkin saavat katkeamattoman yöunen.
 

Hot Honey Kidsin valmistukseen käytetään puhtaita raaka-aineita ja tuotanto tapahtuu tarkoin valvotuissa olosuhteissa.
 

Tutustu käyttöohjeisiin.


*Käypä hoito-suositus 2015. Alahengitysinfektiot (lapset) 
 

TERVEYDEKSI! -LEHDEN
KEVÄTNUMERO
ON ILMESTYNYT

HAE OMA LEHTESI MAKSUTTA

APTEEKKI MERKOKSESTA
 

Saat uunituoretta luotettavaa tietoa terveydestä, sairauksien hoidosta ja ennaltaehkäisystä, lääkkeistä ja niiden oikeasta käytöstä sekä apteekkipalveluista.

 

#terveydeksilehti #kevätnumero #maksuton #apteekkimerkos
 


Palauttamalla lääkejätteet apteekkiin, voit auttaa ympäristöä pienentämällä vaarallisen jätteen päätymistä luontoon.

Muovi on myös vaarallista päätyessään luontoon. Apteekki Merkoksessa asiakas voi itse valita, haluaako hän ostoksensa pakattaviksi muovi- tai paperipussiin; kumpikin vaihtoehto on asiakkaalle meillä maksuton.

Apteekki Merkos on mukana tukemassa luonnonsuojelutyötä; jokaisesta Perheteema-apteekkikassistamme tehdään lahjoitus Suomen luonnonsuojeluliiton metsiensuojelutyöhön.

Pussi on apteekkiostoksissa tarpeellinen asiakkaan tietosuojan turvaamiseksi, mutta siitä saa tietenkin myös kieltäytyä. 

Vinkki: Luontoa säästävin vaihtoehto on ottaa apteekkireissulle oma kestokassi mukaan!

 

https://vaarallinenjate.fi/2018/tiedote-vahenna-vaarallista-jatetta-valinnoillasi/

#euroopanjätteenvähentämisviikko #lääkejätteetapteekkiin #lääkkeeteivätkuuluvessanpönttöön #luonnonhyväksi #luonnonsuojelu #vähennämuovijätettä #vaarallinenjate
LÄÄKITYSHUOLIA?
APTEEKKI MERKOS AUTTAA.
 


Lääkityksen tarkistuspalvelu on osa
Apteekki Merkoksen palveluvalikoimaa, joka edistää lääkehoidon onnistumista ja lääkitysturvallisuutta. Apteekki Merkoksen kokonaishinta lääkityksen tarkistuspalvelulle on 40 €.

 

Lääkityksen tarkistuspalvelussa selvitämme
asiakkaan kokonaislääkityksen ja tarkistamme epätarkoituksenmukaiset päällekkäisyydet ja yhteensopimattomuudet. Lisäksi varmistamme lääkkeiden oikeat ottoajankohdat suhteessa ruokailuun, vuorokaudenaikaan ja muihin lääkkeisiin sekä teemme tarvittaessa huomioita esim.
lääkkeiden soveltuvuudesta iäkkäälle.

Palveluun kuuluu noin puoli tuntia kestävä tapaaminen farmaseutin tai proviisorin kanssa, jossa käsitellään asiakkaan tarpeiden mukaan esimerkiksi lääkehoidon oikeaa toteutusta. Asiakkaalla on mahdollisuus kysyä ja keskustella lääkkeistä ja niihin liittyvistä ongelmista tai huolista rauhallisessa ympäristössä. Tarkistuksesta annetaan kirjallinen yhteenveto, jonka avulla saatu neuvonta on helppo muistaa. Yhteenvedon voi tarvittaessa myös näyttää lääkärille.

Tarvitsemme tarkistusta varten tiedot käytössä olevista resepti- ja itsehoitolääkkeistä sekä luontaistuotteista, vitamiineista ja ravintolisistä. Voit tulostaa ennen lääkityksen tarkistuspalvelua täytettävän lääkelistan (pdf) tästä. Tallenna lista koneellesi ennen täyttämistä. Jos haluat täyttää listan käsin, voit tulostaa lomakkeen ennen täyttämistä tai vaihtoehtoisesti noutaa sen apteekistamme.


Apteekki Merkos on laajat aukiolot omaava apteekki. Olemme avoinna joka päivä
kauppakeskuksen auki ollessa.

Meille on helppo tulla, vieressämme on runsaasti maksutonta ja kiekotonta pysäköintitilaa, avariin ja valoisiin tiloihimme on esteetön kulku.
 
Tervetuloa palvelevaan Apteekki Merkokseen!

 
 

MA-PE ............................ 8 - 20

LA ................................... 8 - 17

SU JA ARKIPYHINÄ .... 11 - 18


 

 
 

 

LEMMIKKIEN MADOTUS

Suomessa on suhteellisen hyvin vältytty erilaisilta sisäloisilta, eikä viimeisimpien tutkimusten mukaan suomalaisilla koirilla myöskään esiinny niin paljon sisäloisia, kuin aikaisemmin luultiin.

Maantieteellisesti olemme eristyneitä ja ilmasto on matojen kannalta epäsuotuisa. Uusia uhkia tuovat kuitenkin ilmaston lämpeneminen, matkustus
ja koirien maahantuonti.

Pääsääntöisesti Suomessa esiintyy kolme erilaista matoa, joista tavallisimmat ovat suolinkainen ja hakamato. Jos ruokavalioon sisältyy raaka kala, on olemassa myös leveän heisimadon vaara.

Matolääkkeen kohdalla kannattaa yleissääntönä olla valitsematta liian laajakirjoista valmistetta, jotta vältettäisiin vastustuskykyisten matokantojen kehittyminen.

 

_______________________________________________

 

MADOTUSOHJEETKAIKKI ULKOKISSAT

sekä
SISÄKISSA, joka syö pakastamatonta raakaa kalaa/lihaa tai asuu lapsiperheessä tai muiden eläinten kanssa


 • Madotus vähintään
  2 kertaa vuodessa

 • Lapsiperheessä asuvan kissan
  madotus 4 kertaa vuodessa

 • Lääkevaihtoehtoja mm. AXILUR,
  DRONTAL tai FLUBENOLSISÄKISSA joka syö keitettyä tai teollisesti valmistettua ruokaa

 • Madotus 1-2 kertaa vuodessa

 • Lääkevaihtoehtoja mm. DRONCIT tai
  MIRRIX


PERHEKOIRA, jota ulkoilutetaan hihnassa ja pääasiassa syö teollisesti valmistettua tai keitettyä ruokaa

 • Madotus keväisin ja syksyisin

 • Lääkevaihtoehtoja mm. CANEX
  tai mahdollisesti
  DRONTAL COMP / CAZITEL


KAIKKI METSÄSTYSKOIRAT sekä
KOIRAT, jotka nauttivat pakastamatonta /raakaa lihaa tai asuvat lapsiperheessä tai kennelissä


 • Madotus mielellään 4-8 kertaa vuodessa

 • Lääkevaihtoehtoja mm. AXILUR tai
  FLUBENOLKAIKKI KOIRAT

 • Madotus edellisten lisäksi myös ennen rokotusta ja ennen viemistä koirahoitolaanTutustu huolellisesti valmisteiden käyttöohjeisiin ennen käyttöä.

 

 
 

 

PUNKIT ELI PUUTIAISET

 

Puutiaiset ovat Suomessa erittäin yleisiä Ahvenanmaalla ja saaristoalueella, mutta niitä esiintyy koko Etelä- ja Keski-Suomessa; pohjoinen esiintymisraja kulkee Oulu-Joensuu -linjalla.
 


 

 • Ovat aktiivisia huhti-toukokuusta loka-marraskuuhun asti
 • Elävät ja liikkuvat eniten kostean aluskasvillisuuden joukossa, josta ne tarttuvat esimerkiksi ohikulkevan ihmisen jalkoihin

 
TORJUNTA

 • Suojaava vaatetus
 • Punkkikarkotteiden käyttö sekä ihmisilä että lemmikkieläimillä
 • Vaatteiden ja ihon tarkastus
 • Lemmikkieläinten tarkastus

 

PUNKIT IHMISESSÄ

Tavallisimpia paikkoja punkinpuremalle ovat polvitaipeet, nivusseutu, genitaalialue, nilkat, varpaanvälit, pään ja niskan seutu, hiuspohja, korvantaustat tai jopa korvakäytävä.

PUNKIN IRROTUS

Suositeltavinta on poistaa punkki mekaanisesti esim. punkkipihdeillä. Näillä tartutaan punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja punkin poisto tehdään ruuvaavalla liikkeellä. Puremakohdan voi puhdistaa desinfektioaineella.

PUNKIT TAUTIEN VÄLITTÄJINÄ

Puutiaisen pureman seurauksena voi Suomessa sairastua lähinnä kahteen tautiin, Lymen borrelioosiin (LB) tai puutiaisaivokuumeeseen (TBE, tick borne encephalitis).

 • TBE:n voi saada lyhyenkin ajan kiinnittyneestä punkista
 • Borrelioositartunnan riski yleensä kasvaa merkittävästi vasta jos kiinnittymisaika on ollut useita tunteja tai vuorokauden

LYMEN BORRELIOOSI

Borrelia voi aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin. Itämisaika punkinpuremasta ensioireisiin on 3-32 vuorokautta. Noin puolella tartunnan saaneista punkinpureman alueelle kehittyy punoittava, laajeneva ihottuma (erythema migrans), joka on tyypillisesti ympyrämäinen, mutta voi olla muunkin muotoinen. Toisaalta taudin varhaisvaihe voi olla oireeton tai siihen liittyy vain flunssankaltaisia yleisoireita.

Hoitamattomana borrelioosi voi johtaa myöhäisborrelioosiin, jossa on hyvin monenlaisia oireita ihossa, hermostossa, nivelissä tai sydämessä.

Jos epäilee tartuntaa, on syytä mennä heti lääkäriin. Borrelioosi hoidetaan mikrobilääkkeillä kahden-kolmen viikon kuurina. Myöhäisvaiheen borrelioosin hoito on pitempikestoisempi.

PUUTIAISAIVOKUUME

Yleensä noin viikon kuluttua punkin puremasta potilaalla on kuumeilua ja epämääräistä pahaa oloa ja sairauden tunnetta. Tämä vaihe kestää yleensä noin 4-7 päivää ja valtaosa infektioista päättyy tähän.

Noin viikon (3-21 vuorokauden) kuumeettoman jakson jälkeen 20-30 % sairastuneista saa varsinaisen aivokuumeen. Aivokuumejakson aikana potilaalla on kuumetta, päänsärkyä, niskajäykkyyttä, valon arkuutta, pahoinvointia ja mahdollisesti muita neurologisia oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kouristuksia tai halvausoireita.

Suomessa todetaan vuosittain noin 10-40 puutiaisaivokuumetapausta. Punkeista vajaa prosentti kantaa TBE-virusta. Puutiaisaivokuumetta esiintyy Suomessa erityisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokotteen avulla, johon tarvitaan lääkärin resepti.

 

 
 

 

AMPIKYY 50 MG 3 TABL

 

HYDROKORTISONI

 
 

 

 • Ensiavuksi kyykäärmeenpureman sekä ampiaisen- ja mehiläisenpiston aiheuttamiin reaktioihin
   

 • Kyykäärmeenpureman saanut potilas kuuluu
  lääkärin jatkohoitoon
   

 • Lääkettä ei ole tarkoitettu
  pitkäaikaiseen käyttöön
  eikä tavallisten allergiaoireiden hoitoon


 

Tutustu täältä huolellisesti pakkausselosteeseen
ennen valmisteen käyttöäMyyntiluvan haltija/valmistaja: Vitabalans Oy

 


VARAUDU KYYN PUREMAAN ENNAKOLTA

 

KYYN PUREMA JA AMPIAISEN PISTO IHMISELLÄ
 
 

 • Tyypillisesti purema-alue turpoaa, aristaa ja ihon väri muuttuu

   

 • Oireina voi olla oksentelua, ripulia, päänsärkyä,
  joskus myös tajunnan häiriöitä

   

 • Nopeasti etenevät vakavat oireet, kuten kurkunpään turvotus
  ja hengenahdistus ovat merkki allergisesta reaktiosta

   

 • Purema on vaarallisempi lapselle kuin aikuiselle, mutta lääkärin arvioitavaksi on aikuisenkin syytä hakeutua
  aina kyyn pureman saatuaan

   

 • Jos kyyn purema on raajassa, se kannattaa lastoittaa
  ja välttää raajan liikuttamista asettamatta raajaa
  kuitenkaan kohoasentoon

   

 • AMPIKYYtä kannattaa käyttää kyynpureman ensiapuna;
  tutustu pakkausselosteeseen huolellisesti
  ja tarkista iänmukainen annostus

   

 • Tulehduskipulääkkeitä ei suositella otettavaksi kyynpureman oireisiin munuaisvaurion mahdollisuuden vuoksi,
  ne myös voimistavat myrkyn aiheuttamia hyytymishäiriöitä

   

 • Kyyn puremaan liittyy paitsi infektion myös jäykkäkouristuksen mahdollisuus, joten kannattaa varmistaa, että kaikkien perheenjäsenten rokotukset ovat ajan tasalla

   

 • Myös ampiaisen tai mehiläisen piston aiheuttamaa
  allergista reaktiota voi helpottaa AMPIKYYllä

   

 
 
 

KYYN PUREMA TAI AMPIAISEN PISTO KOIRALLA
 

 

 • Koirille kyyn purema voi aiheuttaa rajuja maksa-
  ja munuaisvaurioita; kyyn myrkky on koiralle
  vaarallisempaa kuin ihmiselle tai kissalle

   

 • Tutki koira mahdollisen kyyn pureman varalta, jos se luonnossa juoksentelun jälkeen on uneliaan oloinen ja voimaton: puremakohta on usein turvoksissa ja kipeä
  ja puremajälki on usein nähtävissä

  (kaksi 4 mm:n etäisyydellä toisistaan olevaa pistojälkeä)

   

 • AMPIKYYn tai muiden kyytablettien sisältämän kortisonin antamista ei nykyään suositella kyynpureman hoidossa koirille eikä muillekaan eläinlajeille;
  kortisonia suositellaan annettavaksi koiralle
  ainoastaan tilanteissa, joissa hengitysteiden
  alueelle osunut kyyn purema uhkaa turvottaa
  hengitystiet umpeen

 • Eläimen saamat oireet ja niiden määrä riippuvat puremakohdasta ja kyyn erittämän myrkyn määrästä

   

 • Tärkeintä on aluksi keskittyä koiran liikkumisen rajoittamiseen; kanna koiraa, jos vain mahdollista sekä ota viivyttelemättä yhteyttä eläinlääkäriin ja sovi koirasi viemisestä eläinlääkärille; hyvästä ennusteesta huolimatta kyyn purema koiralla on aina hätätapaus

   

 • Ampiaisen tai mehiläisen pistoon voi koirallekin antaa AMPIKYYtä eläinlääkärin antaman annostusohjeen mukaan
   
   

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim; Eläinlääkäriin.fi; SEY ry

 

 
 

 

KOTIEN JA KESÄMÖKKIEN LÄÄKEKAAPIT KUNTOON
 

Lääkekaapin sisältö on hyvä tarkistaa pari kertaa vuodessa. Tällöin huomaa lääkevalikoiman puutteet ja samalla vanhentuneet lääkkeet tulee siivottua pois. On hyvä muistaa päivittää myös auton/veneen ensiapulaukku sekä lemmikkien tarvikkeet.Turvallisin paikka lääkkeiden säilyttämiseen on lukollinen lääkekaappi. Lääkekaappia ei pidä sijoittaa kosteaan tilaan, kuten kylpyhuoneeseen, sillä lääkkeet ovat arkoja kosteudelle.KODIN LÄÄKEKAAPIN VARUSTAMINENKotiin kannattaa varata yleisimpiä itsehoitolääkkeitä ja sidetarpeita äkillisten tapaturmien ja oireiden hoitoon. Lääkekaappi varustetaan oman perheen tarpeiden mukaan henkilökohtaisia reseptilääkkeitä ja lemmikkieläinten lääkkeitä unohtamatta. Autamme tässä mielellämme, sillä esimerkiksi kipu- ja kuumelääke on aina valittava yksilöllisesti. Myös elämäntavat ja harrastukset vaikuttavat lääkekaapin sisältöön. Kun lääkekaappi on varustettu huolellisesti kerran, on sitä myös jatkossa helppoa ylläpitää.


Lääkkeet säilytetään alkuperäispakkauksissa, joista voi aina varmistaa lääkkeen nimen, oikean annostuksen ja käyttötarkoituksen.


Jos pakkauksessa ei ole mainittu erikseen säilytyslämpötilaa, niin lääke säilytetään aina huoneenlämmössä (alle +25 C). Viileässä (+8-15 C) tai kylmässä (+2-8 C) säilytettävien lääkkeiden paikka on jääkaapissa. On kuitenkin varottava, etteivät lääkkeet pääse jäätymään, sillä sitä ne eivät yleensä kestä.

Pakkasen ja jäätymisvaaran vuoksi ei lääkkeitä pitäisi säilyttää kesämökilläkään talven yli. Kylmillään olevassa mökissä lääkkeet pilaantuvat helposti kosteuden ja suurten lämpötilavaihteluiden vuoksi. Kesämökin lääkekaappi kannattaa siis tarkistaa ajan tasalle aina lomakauden alkaessa ja vastaavasti viedä lääkkeet pois mökkeilykauden päättyessä.

Seuraavaa muistilistaa voi käyttää apuna varustettaessa kodin tai kesämökin lääkekaappia:

SÄRKY JA FLUNSSA

 • särky- ja kuumelääke sekä lapsille että aikuisille
 • nenäsumutteet ja -tipat tukkoisuuteen
 • yskänlääke ja kurkkutabletit karhealle kurkulle
 • kuumemittari


VATSAVAIVAT

 • maitohappobakteerivalmiste tasapainottamaan vatsan toimintaa
 • ripulitabletit, ripulijuomajauhe nestetasapainon ylläpitämiseen
 • närästyslääke
 • ummetuslääke


ALLERGISET OIREET

 • hydrokortisonivoide
 • antihistamiini
 • silmätipat ja kortisoninenäsumute tarvittaessa


HAAVANHOITO

 • haavanpuhdistusliuos
 • sidetarpeita ja laastareita, kiinnitysteippiä
 • rasvalappuja palovammojen varalle
 • sakset ja pinsetit


MUUTA TARPEELLISTA

 • lääkehiilijauhe myrkytysten varalle
 • kortisonitabletit kyynpureman ja ampiaisen piston ensiavuksi
 • joditabletit
 • kertakäyttöinen kylmäpakkaus
 • aurinkosuojatuotteet
 • hyttyskarkotteet
 • punkkipihdit


ENSIAPUOHJEET NÄKYVILLE
TÄRKEÄT PUHELINNUMEROT NÄKYVILLE
LÄÄKEKORTTI KULKEE AINA MUKANA
 • Ajan tasalla oleva ja mukana kulkeva lääkekortti voi olla elintärkeä


 • Tukee omahoitoa ja lisää lääkehoidon turvallisuutta


Lääkekortti.fi on Lääketietokeskuksen kehittämä sähköinen palvelu, jossa voi ylläpitää, muokata ja tulostaa lääkitys- ja rokotustietoja. Tulosteesta esim. lääkäri näkee käytössä olevat lääkkeet yhdellä silmäyksellä. Luottokortin kokoinen lääkekortti kulkee lompakossa kätevästi aina saatavilla.

Myös rokotustietojen ylläpito käy helposti; Lääkekortista näkee, milloin seuraava rokotus tulisi ottaa ja ovatko rokotukset kunnossa esimerkiksi ulkomaanmatkaa varten.

Lääkekortti.fi (tulosta oma lääkekorttisi täältä)
EGLANNINKIELINEN DIABETESTODISTUS


 • Matkaa varten voi valmiiksi tulostaa Diabetesliiton verkkosivuilta englanninkielisen todistuspohjan diabeteksesta ja pyytää lääkäriä täyttämään sen

 • Helpottaa asiointia eri maiden viranomaisten kanssa

 • Lääkärin täyttämä ja allekirjoittama lääkitystodistus oikeuttaa diabeetikkoa ottamaan insuliininsa ja annosteluun tarvittavia välineitä sekä verensokerimittarin ja glukagonia mukaansa lentokoneen matkustamoon


Tulosta oma diabetestodistuksesi täältä
APTEEKKIMME VALIKOIMISSA:

LUKOLLINEN LÄÄKEKAAPPI SNÖGG

Tyylikäs lapsiturvallinen lääkekaappi
kotiin ja vapaa-ajan asunnolle.

Mitat 30 x 40 x 12 cm

Metallia, huurrelasiovi.

Kolme hyllyväliä, korkeudet
13,5 cm, 12,5 cm ja 12,5 cm.

Mukana vara-avain.
 
 APTEEKKI MERKOS | MERKOKSENKATU 5 | 11710 RIIHIMÄKI


Puhelin: 010 321 4950 pvm/mpm| Fax 010 321 4956 pvm/mpm

E-mail: info@apteekkimerkos.fiSiirry sivun alkuun