Vi betjänar

må-fre 8.30-19.00
lö 9.00-15.00
sö 11.00-14.00

Apoteket är stängt

1.1., 1.5., midsommardagen och 25.12.


VÄLKOMMEN!


 

 

 

Palvelemme

ma-pe 8.30-19.00
la 9.00-15.00
su 11.00-14.00

Apteekki on suljettu
 1.1., 1.5., juhannuspäivänä ja 25.12. 


TERVETULOA! 

 


 

 
 


IDUNSOLSKYDD


FÄSTINGSRISK?

Hos oss hittar Du olika hjälpmedel för att avstöta eller avlägsna fästingar!

ZeroBugs är en elektronisk fästingvakt, vars ultraljud enligt tester utförda på universitetet i Milano, verkar avstötande på fästingar. ZeroBugs finns både för människor och djur.

Enligt en svensk studie, verkar vitlök avstötande på fästingar. Hos oss finns t.ex. KYOLIC tabletter, som är ett för människans luktsinne luktfritt vitlökspreparat.

För kattor och hundar finns receptfria läkemedel för att avstöta fästingar.

INFORMATION OM FÄSTINGAR

 

FÄSTINGEN I NATUREN

I Finland är fästingen mycket vanligt förekommande på Åland och i skärgården, men den förekommer i hela södra och mellersta Finland. Gränsen i norr går vid linjen Uleåborg-Joensuu.

Fästingen är aktiv från april-maj till oktober-november.

Mest förekommer den i fuktig undervegetation, där den sedan kan fästa sig på t.ex. en förbigående persons ben.

KOM IHÅG!

* Skyddande klädsel

* Medel mot insekter och fästingar

* Granska hud och kläder

* Granska husdjur

 

FÄSTINGBETT

De vanligaste platserna för fästingbett är knäveck, ljumske, genitalområdet, vrister, huvud, nacke, hårbottnen, mellan tårna och till och med i örongången.

ATT LÖSGÖRA FÄSTINGEN

Bästa sättet är att mekaniskt ta bort fästingen med t.ex. en spetsig pincett. Med denna tar man ett grepp om fästingen så nära huden som möjligt. Huden kan efteråt avtorkas med desinfektionsmedel.

SJUKDOMAR ÖVERFÖRDA AV FÄSTINGAR

I Finland kan man efter fästingbett insjukna i närmast två olika sjukdomar, Lyme borrelios (LB) eller fästingöverförd hjärninflammation (TBE, tick borne enchephalitis).

* TBE kan snabbt överföras från en fastbiten fästing

* Risken för att bli smittad av borrelios ökar avsevärt då fästingen suttit fastbiten i flera timmar eller ett dygn.

LYME BORRELIOS

Borrelia kan förorsaka en infektionssjukdom hos människan. Tiden mellan fästingbettet och de första symptomen är 3-32 dygn. För ungefär hälften av dem som blivit smittade, uppstår kring bettet ett rodnande exem som breder ut sig (erythema migrans) och som oftast är cirkelformat, men det kan även ha andra formationer. Det händer också att förstadiet av sjukdomen kan vara symptomfri, eller att den smittade endast har allmänna förkylningsliknande symptom.

Behandlas borreliosen inte, kan det leda till sen-borrelios, vilket innebär många olika symptom i huden, nervsystemet, leder och/eller hjärtat.

Misstänker man smitta, bör läkare omedelbart uppsökas. Borrelios behandlas två-tre veckor med antibiotika. Behandlingen av sen-borrelios är längre.

FÄSTINGÖVERFÖRD HJÄRINFLAMMATION

I regel ca. en vecka efter fästingbettet får patienten feber, mår allmänt dåligt och känner sig sjuk. Denna fas räcker i allmänhet ca. 4-7 dagar och större delen av infektionerna slutar med detta.

Ungefär en vecka (3-21 dygn) efter feberfri period, får 20-30 procent av de insjuknade den egentliga hjärninflammationen. Under denna period har patienten feber, huvudvärk, stelhet i nacke, ljuskänslighet, illamående och eventuellt andra neurologiska symptom som störningar i medvetandet, kramper och förlamningssymptom.

I Finland konstateras årligen ca. 10-40 fall av fästingburen hjärninflammation. Av fästingarna är ca. en procent bärare av TBE-viruset. Fästingburen hjärninflammation förekommer i Finland speciellt på Åland och i Åbolands skärgård.

Mot fästingburen hjärninflammation kan man skydda sig genom vaccin.  

HUSDJUR & AVMASKNING

OBS! Före utlandsresa skall avmaskningen ske med preparat som innehåller pratsikvantel.

 

KATTER:

UTEKATT: avmaskning MINST 2 gånger per år. Bor katten i en barnfamilj skall den avmaskas 4 gånger per år. Medicinalternativ: DRONTAL, AXILUR,FLUBENOL eller CAZITEL för katter.

INNEKATT som äter endast industriell eller kokt mat avmaskas 1-2 gånger per år. Medicinalternativ: MIRRIX eller DRONCIT.

INNEKATT som äter ofryst rå fisk eller kött som är rått, avmaskas 2 gånger per år. Avmaskningsregel för innekatt i barnfamilj och familj som har flera djur är 4 gånger per år.

HUNDAR:

Avmaskning av hundar borde baseras på analys av avföringen som utförs på välutrustade veterinärmottagningar. Finns ingen mask i avföringen behövs inte heller avmaskning. Då avföringsprov inte är taget, rekommenderas avmaskning 4 gånger per år.

FAMILJEHUND som utomhus vistas i koppel och mest äter industriellt framställd eller kokt mat, kan avmaskas med t.ex. CANEX, DRONTAL COMP eller CAZITEL. Risken för att en familjehund skall få mask är låg, men det är trots det viktigt att låta undersöka avföringen en gång per år. Om avföringen inte blir undersökt, avmaskas hunden 4 gånger per år.

I familj med många hundar finns det skäl att avmaska hundarna 4 gånger per år och då alla hundar samtidigt. Också hundar i barnfamilj skall avmaskas på samma sätt om inte avföringsprov har tagits.

JAKTHUND och hundar som äter kött som är ofryst eller rått, bor på kennel eller bor i en barnfamilj, skall enligt rekommendation avmaskas 4-8 gånger per år. Under jaktsäsongen rekommenderas avmaskning en gång per månad. Medicinalternativ: FLUBENOL, AXILUR eller DOLPAC.

HUNDAR bör också avmaskas före vaccination och innan de förs till djurpensionat.

ALLMÄNT

I Finland förekommer det huvudsakligen 3 olika sorters maskar. Vanligast är spolmask och hakmask. Äter djuret rå fisk, finns det risk för binnikemask.

Som grundregel gäller att inte ta en maskmedicin med onödigt brett spektra. Detta på grund av risk för resistens.

ÅTERKOMMANDE FRÅGA