Vi betjänar

må-fre 8.30-19.00
lö 9.00-15.00
sö 11.00-14.00

Apoteket är stängt

1.1., 1.5., midsommardagen och 25.12.


VÄLKOMMEN!


 

 

 

Palvelemme

ma-pe 8.30-19.00
la 9.00-15.00
su 11.00-14.00

Apteekki on suljettu
 1.1., 1.5., juhannuspäivänä ja 25.12. 


TERVETULOA! 

 


 

 

Lemmikit ja madotus

HUOM! Matkustavia seuraeläimiä koskevia määräyksiä tiukennettiin vuodenvaihteessa 2011-2012. Lisää tietoa osoitteesta www.evira.fi

ULKOKISSAT: madotus VÄHINTÄÄN 2 kertaa vuodessa. Lapsiperheessä asuva kissa madotetaan 4 kertaa vuodessa. Lääkevaihtoehdot: DRONTAL, AXILUR tai FLUBENOL.

SISÄKISSA joka nauttii keitettyä tai teollisesti valmistettua ruokaa, madotetaan 1-2 kertaa vuodessa. Lääkevaihtoehdot: MIRRIX tai DRONCIT.

SISÄKISSA joka nauttii pakastamatonta raakaa kalaa tai lihaa, madotetaan kuten ulkokissa. Myös lapsiperheessä asuva sisäkissa tai muiden eläinten kanssa elävä kissa madotetaan ulkokissan tavoin.

PERHEKOIRA jota ulkoilutetaan talutushihnassa ja pääasiassa nauttii teollisesti valmistettua tai keitettyä ruokaa, madotetaan keväisin ja syksyisin. Lääkevaihtoehdot: CANEX, mahdollisesti DRONTAL COMP / CAZITEL.

METSÄSTYSKOIRA ja koirat jotka nauttivat pakastamatonta tai raakaa lihaa, asuvat kennelissä tai lapsiperheessä, madotetaan mielellään 4-8 kertaa vuodessa. Lääkevaihtoehdot: FLUBENOL tai AXILUR.

KOIRAT on madotettava myös ennen rokotusta ja ennen viemistä koirahoitolaan.


YLEISTÄ

Suomessa on suhteellisen hyvin vältytty erilaisilta sisäloisilta ja tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisilla koirilla ei myöskään esiinny niin paljon sisäloisia, kun mitä aikaisemmin on luultu. Maantieteellisesti olemme moneen muuhun maahan verrattuna eristyneitä ja ilmasto on vaikea. Uusia uhkia Suomen tilanteelle tuovat ilmaston lämpeneminen, lisääntynyt matkustus ja määrätyissä tapauksissa koirien maahantuonti.

Periaatteessa esiintyy 3 erilaista matoa. Tavallisimmat ovat suolinkainen ja hakamato. Mikäli eläin nauttii raakaa kalaa, on myös leveän heisimadon vaara.

Perussääntönä on että liian laajakirjoista lääkettä ei kannata valita, uhkana on silloin vastustuskyvyn muodostuminen.

PUNKKIVAARA?


Meiltä mukaan apuvälineitä punkkien karkoittamiseen ja poistamiseen, esimerkiksi punkkirauta TIC BAR tai Saaristolääkärien kehittämä monikäyttöinen Z-Pinsetti!

SKUDO on elektroninen punkkivahti jonka ultraääni Milanon Yliopistossa tehdyn tutkimukseen mukaan karkoittaa punkkeja. Malleja on kaksi, ihmisille ja eläimille.

Valkosipulin tehosta on olemassa ruotsalaistutkimus joten sitäkin kannattaa kokeilla. Meiltä esimerkiksi ihmisille hajuton KYOLIC!

Jos punkki pääsee yllättämään, on tarjolla TRIX punkkitesti. Se on helppokäyttöinen pikatesti joka 10 minuutissa 98% varmuudella tunnistaa punkissa olevan borrelian.

 

Punkkien ennaltaehkäisyyn kissoille ja koirille lääkevalmisteita ilman reseptiä.

Lääkkeettömänä vaihtoehtona löytyy yrttipanta.

PUNKIT (puutiaiset) LUONNOSSA

Suomessa puutiaiset ovat erittäin yleisiä Ahvenanmaalla ja saaristoalueella, mutta niitä esiintyy koko Etelä- ja Keski-Suomessa. Pohjoinen esiintymisraja kulkee Oulu-Joensuu -linjalla.

Punkit ovat aktiivisia huhti-toukokuusta loka-marraskuuhun asti.

Ne elävät ja liikkuvat eniten kostean aluskasvillisuuden joukossa, josta ne tarttuvat esimerkiksi ohikulkevan ihmisen jalkoihin.

MUISTA!

* Suojaava vaatetus

* Hyönteiskarkotteiden käyttö

* Vaatteiden ja ihon tarkastus

* Lemmikkieläinten tarkastus

PUNKIT IHMISESSÄ

Tavallisimpia paikkoja punkinpuremalle ovat polvitaipeet, nivusseutu, genitaalialue, nilkat, varpaanvälit, pään ja niskan seutu, hiuspohja, korvantaustat tai jopa korvakäytävä.

PUNKIN IRROTUS

Suositeltavinta on poistaa punkki mekaanisesti esim. pinseteillä. Näillä tartutaan punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja punkin poisto tehdään ruuvaavalla liikkeellä. Puremakohdan voi puhdistaa desinfektioaineella.

PUNKIT TAUTIEN VÄLITTÄJINÄ

Puutiaisen pureman seurauksena voi Suomessa sairastua lähinnä kahteen tautiin, Lymen borrelioosiin (LB) tai puutiaisaivokuumeeseen (TBE, tick borne encephalitis).

* TBE:n voi saada lyhyenkin ajan kiinnittyneestä punkista.

* Borrelioositartunnan riski yleensä kasvaa merkittävästi vasta jos kiinnittymisaika on ollut useita tunteja tai vuorokauden.

LYMEN BORRELIOOSI

Borrelia voi aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin. Itämisaika punkinpuremasta ensioireisiin on 3-32 vuorokautta.Noin puolella tartunnan saaneista punkinpureman alueelle kehittyy punoittava, laajeneva ihottuma (erythema migrans), joka on tyypillisesti ympyrämäinen, mutta voi olla muunkin muotoinen. Toisaalta taudin varhaisvaihe voi olla oireeton tai siihen liittyy vain flunssankaltaisia yleisoireita.

Hoitamattomana borrelioosi voi johtaa myöhäisborrelioosiin, jossa on hyvin monenlaisia oireita ihossa, hermostossa, nivelissä tai sydämessä.

Jos epäilee tartuntaa, on syytä mennä heti lääkäriin. Borrelioosi hoidetaan mikrobilääkkeillä kahden-kolmen viikon kuurina. Myöhäisvaiheen borrelioosin hoito on pitempikestoisempi.

PUUTIAISAIVOKUUME

Yleensä noin viikon kuluttua punkin puremasta potilaalla on kuumeilua ja epämääräistä pahaa oloa ja sairauden tunnetta. Tämä vaihe kestää yleensä noin 4-7 päivää ja valtaosa infektioista päättyy tähän.

Noin viikon(3-21 vuorokauden) kuumeettoman jakson jälkeen 20-30 prosenttia sairastuneista saa varsinaisen aivokuumeen. Aivokuumejakson aikana potilaalla on kuumetta, päänsärkyä, niskajäykkyyttä, valon arkuutta, pahoinvointia ja mahdollisesti muita neurologisia oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kouristuksia tai halvausoireita.

Suomessa todetaan vuosittain noin 10-40 puutiaisaivotulehdustapausta. Punkeista vajaa prosentti kantaa TBE-virusta. Puutiaisaivokuumetta esiintyy Suomessa erityisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokotteen avulla, johon tarvitsee lääkärin resepti. Suoraan rokotteen voi saada Saaristolääkärien punkkibussista.

www.saaristolaakarit.fi/aikataulut