Vi betjänar

må-fre 8.30-19.00
lö 9.00-15.00
sö 11.00-14.00

Apoteket är stängt

1.1., 1.5., midsommardagen och 25.12.


VÄLKOMMEN!


 

 

 

Palvelemme

ma-pe 8.30-19.00
la 9.00-15.00
su 11.00-14.00

Apteekki on suljettu
 1.1., 1.5., juhannuspäivänä ja 25.12. 


TERVETULOA! 

 


 

  

 

IDUNAURINKOSUOJAT


PUNKKIVAARA?

 

Meiltä löydät erilaisia apuvälineitä punkkien torjuntaan tai poistamiseen.

ZeroBugs on elektroninen punkkivahti. Milanon yliopiston tekemät testit ovat osoittaneet että laitteesta tuleva ultraääni vaikuttaa torjuvasti punkkeihin. ZeroBugsista löytyy mallit ihmisille ja eläimille.

Ruotsalainen tutkimus taas osoitti että valkosipulin haju torjuu punkkeja. Meiltä löytyy esim. KYOLIC, joka on ihmisen hajuaistille hajuton valkosipulivalmiste.

Kissoille ja koirille meillä on useita reseptivapaita lääkevalmisteita punkkien torjuntaan.

TIETOA PUNKISTA

PUNKKI LUONNOSSA

Suomessa punkki esiintyy erittäin yleisesti Ahvenanmaalla ja saaristossa, mutta sitä esiintyy nykyään myös koko keski- ja etelä Suomen alueella. Raja pohjoisessa kulkee linjalla Oulu-Joensuu.

Punkki on aktiivinen huhti- toukokuusta loka-marraskuuhun.

Yleisin esiintymisympäristö on kostea aluskasvillisuus, josta se voi kiinnittyä esim. ohikävelevän henkilön jalkaan.

MUISTA!

* Suojaava vaatetus

* Hyönteis- ja punkkitorjuntavalmisteet

* Ihon ja vaatteiden tarkistus

* Kotieläinten tarkistus

PUNKIN PUREMA

Tavallisemmat puremakohdat ovat polvitaipeet, nivuset, intiimialue, nilkat, pää, niska, hiuspohja, varpaiden välit ja jopa korvakäytävä.

PUNKIN IRROITTAMINEN

Punkin poistaminen onnistuu parhaiten mekaanisesti, esimerkiksi terävien pinsettien avulla. Punkista otetaan pinseteillä ote mahdollisimman lähellä ihoa. Ihoa voi jälkeenpäin puhdistaa desinfiointiaineella.

PUNKKIEN LEVITTÄMÄT TAUDIT 

Suomessa voi punkin pureman jälkeen sairastua lähinnä kahteen eri sairauteen, Lymen borrelioosiin (LB) tai puutiaisaivokuumeeseen(TBE, tick borne enchephalitis).

* TBE voi tarttua nopeasti kiinnittyneestä punkista

* Riski saada borrelioositartunta kasvaa huomattavasti jos punkki on ollut kiinnittyneenä useamman tunnin tai vuorokauden ajan.

LYMEN BORRELIOOSI

Borreliabakteeri voi aiheuttaa ihmiselle tulehdustaudin. Aika pureman ja ensimmäisten oireiden välillä on 3-32 vuorokautta. Arviolta puolet tartunnan saaneista saa pureman ympärille punoittavan ihottuman joka leviää (erythema migrans). Ihottumaläiskä on useimmiten pyöreän muotoinen, mutta muutkin muodot ovat mahdollisia. On myös mahdollista että sairauden esiaste on täysin oireeton tai tartunnan saaneella on ainoastaan yleisiä, vilustumisen kaltaisia oireita.

Hoitamaton borrelioosi voi johtaa myöhäis-borrelioosiin, joka tarkoittaa moninaisia oireita iholla, hermostossa, nivelissä ja/tai sydämessä.

Mikäli epäilee saaneensa tartunnan on mentävä heti lääkäriin. Borrelioosi hoidetaan kahden-kolmen viikon antibioottikuurilla. Myöhäisborrelioosin hoito kestää pidempään.

PUUTIAISAIVOKUUME

Tavallisesti noin viikon kuluttua puremasta potilaalle nousee kuume, olo on yleisesti huono ja potilas kokee sairauden tunnetta. Tämä vaihe kestää yleensä noin 4-7 päivää ja suurin osa tulehduksista loppuu tähän.

Noin viikon kuluttua (3-21 vuorokautta) kuumettoman jakson jälkeen 20-30% sairastuu varsinaiseen aivonkalvontulehdukseen. Tämän jakson aikana potilaalla on kuumetta, päänsärkyä, niskajäykkyyttä, valoarkuutta, pahoinvointia ja mahdollisesti muita neurologisia oireita kuten tajunnan häiriöitä, kouristuksia ja halvaantumisoireita.

Suomessa todetaan vuosittain noin 10-40 puutiaisaivokuumetapausta. Punkeista noin 1% kantaa TBE-virusta. Puutiaisaivokuumetta esiintyy Suomessa etenkin Ahvenanmaalla ja Turunmaan saaristossa.

Puutiaisaivokuumetta vastaan voi suojautua rokotteella.


LEMMIKIT JA MADOTUS

Madotukseen ennen matkustamista ulkomaille tule käyttää pratsikvantelia sisältävää valmistetta.

 

KISSAT:

ULKOKISSAT: Madotus vähintään 2 kertaa vuodessa, paitsi lapsiperheen kissa madotettava 4 kertaa vuodessa. Lääkevaihtoehdot: DRONTAL, AXILUR, FLUBENOL tai CAZITEL KISSOILLE.

SISÄKISSAT, jotka syövät raakaa pakastamatonta kalaa tai lihaa, madotetaan samalla tavalla kuin ulkokissat. Sisäkissat, jotka saavat ainoastaan valmisruokaa tai keitettyä ruokaa, madotetaan 1-2 kertaa vuodessa. Lääkevaihtoehdot: MIRRIX tai DRONCIT.

Kissat, jotka asuvat perheessä, jossa on monta eläintä, tai lapsiperheen kissat, madotetaan neljä kertaa vuodessa.

KOIRAT:

Koirien madotus tulisi perustua ulostetutkimukseen, jonka voi tehdä hyvin varustelluilla eläinlääkäriasemilla. Mikäli näytteessä ei ole matoja, madotusta ei tarvita. Mikäli ulostenäytettä ei oteta, rutiinimadotusta suositellaan neljä kertaa vuodessa.

PERHEKOIRAT, jotka ulkoilevat hihnassa, ja saavat enimmäkseen valmisruokaa tai keitettyä ruokaa, voidaan madottaa esimerkiksi CANEXILLA, DRONTAL COMPILLA tai CAZITELILLA. Perhekoirien riski saada matoja on alhainen, mutta ulostenäytteen tutkiminen kerran vuodessa on silti tärkeää. Mikäli ulostenäytetutkimusta ei tehdä, tulisi koira madottaa neljä kertaa vuodessa.

Monikoiratalouksissa on perusteltua madottaa koiria neljä kertaa vuodessa, ja kaikki koirat tulisi madottaa samaan aikaan. Koira on myös aiheellista madottaa neljä kertaa vuodessa perheissä, jossa on pieniä lapsia, mikäli ulostenäytetutkimusta ei aiota tehdä.

METSÄSTYSKOIRAT, jotka syövät raakaa tai pakastamatonta lihaa, tai asuvat kennelissä, suositellaan madotettavan 4-8 kertaa vuodessa. Muuten metsästyskoirat suositellaan madotettavaksi metsästyskauden aikana kerran kuukaudessa. Lääkevaihtoehdot: FLUBENOL, AXILUR tai DOLPAC.

Koirat madotetaan myös ennen rokotusta tai oleskelua eläinhoitolassa.

Suomessa kissoilla ja koirilla esiintyy pääsääntöisesti kolme erilaista sisäloista, eli "matoa". Tavallisimpia niistä ovat heisi- ja hakamato. Eläimen on mahdollista saada myös lapamato raa´asta kalasta.

USEIN KYSYTTYÄ