Lääkejätteet

Otamme apteekissamme vastaan vanhentuneita lääkkeitä maksutta.

Kuumemittarit, erityisesti elohopeakuumemittarit tulisi palauttaa omissa suojakoteloissaan. Jos elohopeakuumemittari on särkynyt se pitää pakata tiiviisti, niin ettei höyrystyvä elohopea aiheuta terveys- ja ympäristöongelmia.

Tabletit, kapselit ja pillerit tulee palauttaa joko omissa pakkauksissaan tai ilman päällyspakkausta läpinäkyvässä muovipussissa.

Voiteet ja nestemäiset lääkkeet palautetaan alkuperäisissä pakkauksissaan. Vuotavat putkilot tai astiat tulee pakata tiiviiseen läpinäkyvään muovipussiin.

Jauhemaiset lääkkeet on ehdottomasti pakattava tiiviiseen läpinäkyvään muovipussiin.

Inhalaattorit/Turbuhalerit palautetaan omissa pakkauksissaan tai ilman päällyspakkausta.

Jodia sisältävät lääkkeet (mm. Jodix®, Betadine®, Thyroxin®, Jodisprii) täytyy aina palauttaa erillään muista lääkejätteistä, koska jodi vaatii erillisen käsittelyn ongelmajätelaitoksessa.

Palauta ruiskut ja neulat erilliseen pakkaukseen, esim. maitotölkkiin pakattuina. Laita neulan päälle neulansuojus tai jos suojusta ei ole, menettele seuraavasti: poista mäntä ruiskusta ja irroita neula, sen jälkeen pudota neula ruiskun sisään ja laita mäntä takaisin paikoilleen.

Apteekit eivät ota vastaan kemikaaleja, liuottimia tai muita kotitalouksien ongelmajätteitä, vaan ne tulee toimittaa ongelmajätteiden keräyspisteisiin . Apteekista ostettuja elintarvikkeita, ravintovalmisteita, vitamiineja tai perusvoiteita ei lueta ongelmajätteiksi, vaan ne kuuluvat kotitalouksien sekajätteiden joukkoon. Tyhjät lasipakkaukset voi palauttaa lasinkeräykseen.